FURSUITIT

Fursuitit ovat pääsääntöisesti keinokarvasta ja vaahtomuovista rakennettuja (eläin) maskottiasuja, jotka poikkeavat perinteisistä maskottiasuista niiden siroudella ja yksityiskohdilla. Fursuitin tärkein osio on tietenkin pää, jonka lisäksi on mahdollista tilata mukaan muita osia kuten tassut, jalkatassut, häntä tai kokopuku. Kaikki osat paitsi kokopuku ovat lisäksi vuoritettu ohuella kankaalla (lycra, trikoo, tms.)

Rakennan pään vaahtomuovista ja päällystän sen joko keinokarvalla tai fleecellä/minkyllä. Myös liikkuva leuka on mahdollinen, jolloin rakennan pään 3d-printatun pohjan päälle. Silmävaihtoehtoina ovat piirroshahmomaiset silmät joko staattisina tai 3d-efektillä. Nenä on joko kovaa askartelumassaa tai pehmeä päällystettynä keinonahalla, minkyllä tai fleecellä. Kieli ja alahampaat kuuluvat hintaan.
Hännässä on vyölenkit ja halutessasi sisällä rautalankarunko, jolloin häntä liikkuu eläväisemmin. Todella suurissa hännissä käytän vaahtomuovia.

Käsitassut ovat kuin isot lapaset, jotka yleensä ovat neli- tai viisisormiset. Anturat ovat ommeltu kiinni ja täytetty vanulla. Kynnet ovat kankaiset.

Jalkatassut rakennan uusien kangaskenkien päälle (loafers tennarit). Pohjaan on kontaktiliimattu kumimattoa jos kyseessä on ulkokäyttöiset kengät, sisäkäyttöisissä pohjassa on kangasta.

Jalkoihin on mahdollista tehdä vaahtomuovitäytteet, jolloin jalkojen muoto muistuttaa varvasastuja-eläintä (digitigrade legs), joka toimii hienona efektinä kokopuvuissa.

Huolto & pesu

Tässä on muutamia yleisohjeita jotta pukusi säilyisi siistinä mahdollisimman pitkään. Ota rohkeasti yhteyttä jos sinulla herää lisää kysymyksiä.

- Päätä ei saa upottaa kokonaan veteen. Myös kovaa vesi- ja lumisadetta tulisi välttää.
- Asu ei kestä kuumia lämpötiloja, älä siis jätä sitä suoraan auringonpaisteeseen kesähelteellä tai sisään kuumaan autoon.
- Minimoi pesemisen tarve alusvaatekerroksella, joka kerää enimmät hiet iholtasi. Urheilussa käytettävät viilentävät asut sopivat tähän hyvin. Pään alla voi pitää viilentävää kypärämyssyä.
- Tuuleta fursuitpää ja -osat joka pukuilukerran jälkeen. Älä koskaan varastoi pukua kosteana. Tuulettaminen on helpoin ja tärkein huoltotoimenpide!
- Desinfioi pää tarvittaessa pyyhkimällä/suihkuttamalla sisäpuolelta pienellä määrällä alkoholia tai desinfiointiainetta. Varo silmiä ja muita maalattuja osia. Netistä löytyy ohjeita myös "fursuit spray" -puhdistusaineille.
- Tahrojen poistoon käytä liinaa ja mietoa pesuainetta. Käytä korkeintaan kädenlämpöistä vettä, sillä liian kuuma vesi pilaa keinokarvan.
- Tuotteen voi pestä kädenlämpöisellä vedellä joko käsin tai varovaisesti koneessa jos siinä ei ole rautalankaa tai vaahtomuovia sisällä. Esim. häntä, käsitassut tai kokopuku kestävät konepesun. Konepesussa käytä käsipesu-ohjelmaa (lämpötila 30 astetta). Kokopuku on märkänä hyvin painava, joten se kannattaa kuivata vaakatasossa venymisen estämiseksi.
- Harjaa asu joka käyttökerran jälkeen jotta se säilyy siistiin näköisenä. Erityisesti haarovälistä ja kainaloista karva saattaa mattaantua. Lemmikkieläimille tarkoitettu karsta-harja sopii myös keinokarvalle. Älä kuitenkaan harjaa liian rajusti, sillä karva ei kasva takaisin.
- Tarkista onko asu ehjä ennen varastointia, jotta se on heti valmis seuraavaa käyttökertaa varten.
- Varastoi puku lämpimään ja kuivaan paikkaan. Älä jätä päätä puristuksiin minkään alle/väliin.

Vinkkejä ja huomioitavaa!

- Fursuit-asuissa tulee aina kuuma ja pukuilija hengästyy helposti, vaikka kuonon sisäpuoli onkin koverrettu ontoksi. En suosittele fursuit päätä ihmisille joilla on hengitysvaikeuksia.
- Ilma kiertää paremmin fursuit päissä joissa on staattinen, aina auki oleva leuka.
- Ulos näkee fursuit-pään silmistä ja suusta (lasisilmillä mustasta verkosta silmien vierellä), mutta näkökenttä on rajoittunutta. Pukuillessa suosittelen ottamaan avustajan mukaan, joka voi opastaa ja varoittaa sinua esteistä esim rappusista. Silmätyyppi ei vaikuta näkyvyyteen.
- Huomioita väreistä: valkoista karvaa joutuu huoltamaan ja pesemään useammin. Mustaa taas on hankala valokuvata ja se kerää kuumuutta auringonpaisteessa.